Usoda mladega paraplegika: Izbira med življenjem in ...?



Mladenič, ki po prometni nesreči ostane paraplegik na invalidskem vozičku! Kljub povsem jasnemu védenju, da človek po taki nezgodi potrebuje cca. 1 leto, da svojo situacijo sprejme in zaživi relativno normalno naprej, mu kljub mladosti "razvite" države (države z že vpeljano evtanazijo) ponudijo tudi evtanazijo. Kaj bo v šoku izbral prve tedne po nezgodi? In če bi bil to vaš sin? V sredo, 20. marca 2024, sva se dve osebi iz župnije Vinica udeležili okrogle mize na temo paliativne oskrbe in evtanazije, ki jo je organizirala Young Caritas Slovenia. Dogodek je potekal v prostorih Centra Young Caritas na Poljanski cesti 4 v Ljubljani, s pričetkom ob 17. uri.

Na okrogli mizi so bili prisotni številni ugledni gostje, ki so razpravljali o pomembnih vidikih paliativne oskrbe in evtanazije. Med njimi so bili s. Emanuela Žerdin, medicinska sestra in teologinja, Helena Zevnik Rozman, medicinska sestra in sodelavka Slovenske Karitas, dr. Gabriel Kavčič, moralni teolog in tiskovni predstavnik Slovenske škofovske konference, ter Maja Klarendić, dr. med., specialistka nevrologije.


S. Emanuela Žerdin je izpostavila pomen človeškega dostojanstva v procesu paliativne oskrbe, medtem ko je Helena Zevnik Rozman delila svoje izkušnje z delom prostovoljcev pri Slovenski Karitas, ki nudijo podporo bolnikom v terminalni fazi bolezni. Dr. Gabriel Kavčič je osvetlil moralne dileme, povezane z evtanazijo, in poudaril pomen etičnega premisleka v takšnih situacijah. Maja Klarendić, dr. med., spec. nevrologije pa je iz medicinskega vidika razložila izzive in možnosti paliativne nege pri bolnikih z nevrološkimi boleznimi.


Udeleženci okrogle mize so imeli priložnost postaviti vprašanja in izmenjati mnenja o temi, ki zadeva tako strokovno kot tudi etično področje zdravstvene oskrbe. Dodali smo zvočni posnetek, ki pa je nekoliko slabše kvalitete. Trenutno nam tehnične zmogljivosti pripomočkov in pomanjkanje dodatnega para pridnih rok še ne dopuščajo optimalne kakovosti video in audio vsebin: POSNETEK


Dogodek je bil pomemben prispevek k ozaveščanju javnosti o pomenu prednosti paliativne nege in druge ustrezne pomoči pred evtanazijo v slovenski družbi. Naslednji primer, s katerim želimo ozaveščati, smo mi sami, ko bomo obnemogli in bo oskrba predraga ter naši potomci vključno z nami finančno ne bodo zmogli, kako se bomo počutili? Tukaj se začne PASIVNA prisila v evtanazijo. Ko bomo evtanazijo potrdili kot zakonito možnost, bomo prestopili tisto mejo, od koder povratka nazaj ne bo več. In vsake toliko nas bodo dodatno prepričali, kaj/kdaj vse je še primerno stanje za evtanazijo namesto za življenje, edini argument bo vzor "razvitih" držav.


Bi se nam želeli pridružiti na katerem naslednjih dogodkov?
Prav tako lahko pošljete različne oblike vsebine dogodkov iz življenja Cerkve, ki ste se jih že udeležili in bodo v spodbudo vsem ostalim sofaranom. Na www.zupnijavinica.com najdete kontakt župnika župnije Vinica in župnije Sinji Vrh ter kontakt uredništva. Veseli vas bomo. Dobrodošli tudi, če niste iz naših župnij.

Za www.zupnijavinica.com Tina Šikonja Hudelja.
Foto: Ivan Hudelja.


Komentarji