Ali vam zakon omejuje svobodo? Odlično!



Svoboda je precenjena. Resno. Pomislite. Ko trener želi razviti konkurenčno ekipo, ne reče: "Trening je ob 8. uri zjutraj, vendar se prikažite, ko vam ustreza." Takšna ekipa bi bila popolna zmeda. Vemo, da morajo športniki in ekipe pri športu prostovoljno sprejeti omejitve, da bi bili najboljši.

In vendar se upiramo kakršnimkoli osebnim omejitvam. To pogosto vidimo pri poročenih parih. Moški omenjajo "kroglo in verigo" in hrepenijo po časih, ko so bili svobodni in so lahko delali, kar so želeli. A to ni ravno pametno. Včasih svoboda ni tako odlična, kot se zdi. Prostovoljne omejitve imajo ogromne koristi. Rad bi izpostavili 3 stvari, ki jih pridobimo v zameno za svobodo, ki jo izgubimo v zakonu.

1. Intimnost

"Kar je dragoceno, ne more biti poceni."

Če je dragoceno, ni poceni. Pomislite, kdaj ste nazadnji kupili nekaj, kar je bilo zares poceni. Ni tako zelo vredno, kajne? Dragocene stvari nas nekaj stanejo. Intimnost pomeni biti poznan s strani nekoga v vseh svojih darovih in napakah. Pomeni vedeti, da lahko delite nekaj, kar vas najbolj skrbi, ne da bi se izpostavili nevarnosti. Pomeni, da lahko naredite napake in imate nekoga, ki ostane z vami. Toda za gradnjo intimnosti potrebujete predanost. Potrebujete trdo delo. Intimnost se ne razvije po naključju, ampak s trajno predanostjo ranljivosti, gradnji zaupanja, medsebojni pomoči. Vse to zahteva čas, energijo in trud. Z drugimi besedami, stane vas nekaj svobode. 

2. Zrelost

Obstaja pregovor, ki pravi: "Železo se brusi z železom, človek brusi svojega bližnjega." Pomislite na hrup, vročino, trenje, ki je potrebno, da železo brusi železo. Skoraj kot prepir, ki ste ga imeli z zakoncem, kajne? Seveda, prepiranje ni koristno, če to počnemo iz obrambnega ali ranjenega mesta. Vendar pa imeti nekoga, ki vas izziva, da ste najboljši, ker vas ima rad, je eno najbolj neverjetnih daril, ki jih lahko oseba prejme. V procesu reševanja občasnih konfliktov in prepirov, če ste ponižni in odprti, boste morda presenečeni nad tem, kaj se naučite o sebi.

3. Povečano vidno polje

Dva para oči vidita bolje kot en.

Če se zanašate le na svoje videnje situacije, je vaše vidno polje močno zmanjšano. Darilo zakoncem je ravno v tem, da imajo ob sebi nekoga, ki vidi svet drugače (in ne isto in vam ne ves čas prikimava). Drug drugemu zakonca pomagata svet videti bolj polno, bolj tako, kot je v resnici. To ne pomeni, da ima vaša sozakonec vedno prav in vi vedno narobe. Seveda ne. Pomeni pa, da zagotovo opazi stvari, ki jih vi spregledate. Prinaša vam idejo, perspektivo, ki je sicer ne bi imeli. Če smo dovolj ponižni, da priznamo, da sami sploh ne vidimo vsega, je imeti nekoga, čigar vid lahko dopolnjuje našega, izjemno darilo.

*

Ali vam zakon omejuje svobodo? Absolutno. A včasih so najboljša darila tista, za katera nikoli niste vedeli, da jih potrebujete. Zakon nam ne odvzame le nekaj svobode, ampak nam ponudi globoko in izpolnjujočo intimnost, pomaga nam rasti in zoreti ter nam omogoči širši pogled na svet. Vse to so darila, ki jih nikoli ne bi mogli doživeti sami.

Vrednost zakona je v tem, da skozi omejitve prinaša globlje razumevanje in povezanost. Tako kot športniki prostovoljno sprejmejo omejitve, da bi dosegli odličnost, tudi mi v zakonu sprejemamo omejitve, da bi dosegli večjo srečo in izpolnjenost.

Povabilo k razmisleku: Kako vam je omejitev svobode v zakonu prinesla darilo? Delite svoje misli in izkušnje v komentarjih spodaj. Veselimo se vaših zgodb in mnenj!

Za Pripravo na zakon in  www.zupnijavinica.com  povzela Tina Šikonja Hudelja.
Vir: All Pro Dad.











Komentarji