Slovenski katoličani - naša dolžnost in pravica je sodelovati v družbenih razpravah in braniti življenje najbolj ranljivih



Očitek: "Kje imate občutek, da se RKC to tiče, ko imamo po svetu toliko primerov spolnih zlorab in trpljenja, ki ga povzročate sami?"

Odgovor na očitek
Hvala za vaš odziv. Kot kristjani in kot  slovenski katoličani ter državljani Republike Slovenije v zvezi s tem pomembnim vprašanjem odgovarjamo tako:

Odgovornost in transparentnost
Katoliška cerkev in v Sloveniji in sicer se zaveda resnosti spolnih zlorab in trpljenja, ki ga le-te povzročajo. Prizadeva si za popolno transparentnost, odgovornost in podporo žrtvam. Cerkev je uvedla številne ukrepe za preprečevanje zlorab in obravnavo primerov spolnih zlorab. To vključuje sodelovanje z civilnimi oblastmi, podporo žrtvam in izobraževanje duhovnikov ter laičnih delavcev. 

Vrednote življenja in dostojanstva
Katoličani zagovarjamo svetost življenja od spočetja do naravne smrti. Vprašanja, kot je evtanazija, so izjemno pomembna, ker verjamemo v inherentno dostojanstvo vsakega človeškega življenja. Zato se vključujemo v družbeno-politična vprašanja, ki vplivajo na temeljne vrednote življenja in človekove pravice.

Dolžnost pričevanja
Kristjani smo poklicani, da pričujemo za resnico in dobro v družbi. To vključuje sodelovanje v javnih razpravah in prispevanje k oblikovanju zakonodaje, ki spoštuje temeljne človeške vrednote. Sicer pa nas tudi naša državljanska pravica spodbuja, da se aktivno vključujemo v družbena vprašanja in zagovarjamo pravice najbolj ranljivih članov družbe.

Solidarnost in skrb za druge
Evtanazija je tema, ki zadeva ne le posameznika, temveč celotno družbo. Verjamemo, da je naša dolžnost zagovarjati prakse, kot so paliativna oskrba in podpora umirajočim, ki spoštujejo človeško dostojanstvo in nudijo podporo v zadnjih trenutkih življenja.

Učinkovito vključevanje v javne razprave
Slovenski katoličani, se zavedamo svoje vloge v javnih razpravah in verjamemo, da je naš glas pomemben pri oblikovanju družbenih norm in zakonodaje. Naša dolžnost je, da prispevamo k družbenemu dialogu s svojim etičnim in moralnim naukom ter da spodbujamo zakone, ki varujejo najranljivejše člane družbe.

Upamo, da s tem pojasnilom razjasnimo našo pozicijo in prispevek k javnim razpravam. Zavezani smo delu za bolj pravično in sočutno družbo, kjer je vsako življenje cenjeno in zaščiteno.


Za www.zupnijavinica.com Tina Šikonja Hudelja.



Komentarji