Kdo je Bog v resnici? Kako se lahko približamo pravi podobi Boga?


Več ali manj imamo vsi svojo predstavo o Bogu. A roko na srce – velikokrat so te naše predstave napačne ali popačene. Morda si mislimo, da je Bog strog, oddaljen ali celo sovražen do nas. Vendar takšne misli ne odražajo prave Božje narave. Kakšen je Bog v resnici, kako se znebimo napačnih predstav in kako lahko živimo v globokem, resničnem odnosu z njim? 


Napačne slike o Bogu

Ena največjih težav je, da si o Bogu ustvarjamo napačne slike, ki ne temeljijo na resnici. Tukaj so nekatere najbolj pogoste napačne predstave:

  • Bog kot strog sodnik
    Mislimo, da je Bog ves čas v iskanju naših napak, kot učitelj, ki preži na vsak napačno izpolnjen test. Namesto da bi nas ljubil, ga vidimo kot nekoga, ki čaka, da nas kaznuje. Takšna podoba izvira iz strahu, a ne temelji na tem, kar je resnično.
  • Bog kot omejevalec svobode
    Zakaj bi sledil Bogu? Njegove zapovedi so preveč omejujoče!" Nekateri si mislijo, da je Bog kot policaj, ki nas nadzira in nas zavezuje z vrsto pravil, zaradi katerih ne moremo resnično uživati v življenju. A takšno razmišljanje je daleč od resnice.

  • Bog kot oddaljen in brezbrižen
    Včasih si Boga predstavljamo kot nekoga, ki je daleč stran v nebesih, ne zanima pa ga, kako živimo svoje življenje. Če Bog sploh obstaja, verjamemo, da se ga ne tiče naše trpljenje ali veselje. To je zelo napačna podoba Boga.
  • Bog kot trgovec
    Marsikdo si predstavlja, da z Bogom sklepamo posle. "Če bom molil in delal dobra dela, mi bo dal, kar si želim." A takšno mišljenje ustvarja občutek, da si moramo Božjo ljubezen zaslužiti, namesto da bi jo preprosto prejeli.


Kakšen je Bog v resnici?

Če so to napačne predstave, kakšen je torej Bog v resnici? Sveto pismo in Cerkev nam jasno povesta: Bog je ljubezen. Vse, kar počne, je usmerjeno v ljubezen in dobro človeštva. Poglejmo, kako to konkretno izgleda:

  • Bog je Ljubezen
    V Svetem pismu piše "Bog je ljubezen" (1 Jn 4,8). To pomeni, da je ljubezen bistvo Božjega delovanja. Ne ljubi nas zaradi naših dosežkov ali ker smo popolni, ampak preprosto zato, ker smo njegovi otroci. Božja ljubezen je brezpogojna. To je ljubezen, ki nas sprejema takšne, kot smo in nas vabi, da se nenehno vračamo k njemu, ne glede na to, kako daleč smo zbežali.

  • Bog je Usmiljenje
    Bog je neskončno usmiljen. To pomeni, da je pripravljen odpuščati znova in znova. Bog ne čaka na priložnost, da nas kaznuje – čaka, da mu odpremo vrata svojega srca, da nam lahko pokaže, koliko nas ljubi. Križ Jezusa Kristusa je vrhunec te Božje ljubezni in usmiljenja. Na križu Bog ni kaznoval, ampak je trpel z nami in za nas.

  • Bog je Pravičen, vendar njegova pravičnost izhaja iz ljubezni
    Da, Bog je pravičen, vendar to ne pomeni, da nas kaznuje zaradi naših napak. Njegova pravičnost pomeni, da želi, da živimo v harmoniji z njegovim načrtom za naše življenje. Njegova pravičnost je kot oče, ki hoče, da njegovi otroci odraščajo in se razvijajo v polnosti življenja.
  • Bog je Oče
    Jezus nas uči, da Boga kličemo "Oče". To je osebno in intimno. Bog ni oddaljen vladar, ampak je naš ljubeči oče, ki nas pozna in hoče naše dobro. Njegova ljubezen je kot ljubezen očeta, ki vedno sprejme svojega izgubljenega sina nazaj domov, ne glede na to, kako daleč je zašel (Lk 15).


Kako lahko spremenimo napačne predstave in se približamo resnični podobi Boga?

Če si želimo resničnega odnosa z Bogom, moramo zavreči napačne predstave in odkriti, kdo Bog zares je. Kako to storimo? Tukaj je nekaj korakov:

  • Berimo Sveto pismo
    Sveto pismo je Božja beseda. To je način, kako nam Bog govori. Ko beremo evangelije, kjer Jezus govori in deluje, odkrijemo srce Boga. Jezus je najbolj jasna podoba Boga – njegovo usmiljenje, ljubezen in skrb za vsakega od nas.

  • Molitev
    Molitev je pogovor z Bogom. Ne komplicirajmo – molitev je preprosto pogovor, kjer povemo Bogu, kaj nas skrbi, in mu pustimo, da nas nagovori. V molitvi se učimo spoznavati Boga takšnega, kot je: ni strog sodnik, ampak naš ljubeči Oče, ki nas sliši in vodi.

  • Prejemanje zakramentov
    Zakramenti so posebna srečanja z Božjo milostjo. V evharistiji prejemamo živega Jezusa, ki nam daje moč za življenje. V spovedi pa izkusimo Božje usmiljenje – Bog nas nikoli ne zavrne, ampak nas vedno znova sprejema nazaj, ne glede na naše grehe.

  • Sveti zgledi
    Učimo se od svetnikov, ki so skozi svoje življenje pokazali, kako živeti v globokem odnosu z Bogom. Sveti Frančišek Asiški, na primer, nas uči, da Boga najdemo v preprostosti in ljubezni do vseh ljudi. Svetniki so živi dokaz Božje ljubezni in usmiljenja.

  • Zaupajmo Bogu
    Na koncu, zaupanje je ključno. Morda imamo še vedno dvome in strahove, a Bog nas vabi, da mu zaupamo. Kakor otrok zaupa svojemu očetu, smo tudi mi poklicani, da zaupamo, da je Bog vedno z nami, tudi v najtežjih trenutkih.


*


Bog ni strog sodnik, omejevalec ali oddaljeni vladar. Bog je naš ljubeči Oče, ki nas nenehno vabi v odnos z njim. On je Ljubezen in Usmiljenje. Jezus Kristus nam razodeva pravo Božjo podobo – Boga, ki nas ljubi do te mere, da je dal svoje življenje za nas.

Če si želimo živeti v resnici, moramo opustiti napačne predstave, ki smo jih morda imeli o Bogu, in se odpreti za to, kar nam Bog sam želi povedati o sebi. To lahko dosežemo s Svetim pismom, molitvijo, zakramenti in zaupanjem. Bog nas čaka z odprtimi rokami.

-------------------------------------------
Za www.zupnijavinica.com Tina Šikonja Hudelja
Vir: Kalem, H. (2021). Slike o Bogu in njihovo ishodište. Katolički bogoslovni fakultet, Sarajevo.

Komentarji