Morda ga ne opaziš, a je vedno tukaj



Morda ga ne vidiš, a je vedno tukaj, v vsakem trenutku našega življenja, kot nevidna sila, ki nas vodi k dobremu. Čutiš ga, ko se tvoje srce pomiri po težkem dnevu. Čutiš ga, ko se odločimo narediti nekaj lepega za druge. Sveti Duh je tisti, ki nam daje moč, da sledimo Jezusovi poti, tudi ko je ta težka.


Skrivnostna moč Svetega Duha

Pomislimo na prve kristjane. Oni so doživeli Svetega Duha v vsej Njegovi moči! Apostoli, prestrašeni in zaprti, so na binkošti nenadoma napolnjeni z Njegovo močjo. Njihove besede so postale razumljive za vse ljudi, ne glede na to, od kod prihajajo. To ni bil samo čudež – to je bilo znamenje, da Bog želi doseči vse narode, vse ljudi. Sveti Duh je od začetka gradil mostove med ljudmi.


Kaj pa danes?

Kaj počne Sveti Duh danes? V vsakem od nas prižiga luč, ki nas vodi skozi temo življenja. Ko moliš, te napolni z mirom in močjo. Ko se znajdeš v dvomih, ti prinaša jasnost in ti pokaže pot naprej. Sveti Duh je kot veter – ne vidiš ga, a ga čutiš v srcu, kadar te potisne k dobrim dejanjem.


Edinost – dar in naloga

Papež Frančišek pravi, da Sveti Duh ne samo, da širi Cerkev med narodi, ampak jo tudi povezuje v eno družino. Sveti Duh je kot nevidna nit, ki tke vez med kristjani, ne glede na naše razlike. Čeprav prihajamo iz različnih držav, govorimo različne jezike in imamo različne običaje, smo vsi del istega telesa – Kristusovega telesa, ki je Cerkev. 

A to ni vse. Sveti Duh nas ne povezuje le v cerkvenih zidovih. Tudi med nami, doma, v šoli, na igrišču, je Sveti Duh tisti, ki nas uči, kako živeti v miru z drugimi. Ko pride do prepira med prijatelji, nas Sveti Duh nežno spodbuja, da naredimo prvi korak k spravi. On je tisti glas v tvojem srcu, ki pravi: »Ne čakaj, stopi naprej in zgladi stvari.«


Kako slediti Svetemu Duhu?

Morda se sprašuješ, kako lahko Svetega Duha povabiš v svoje življenje. Pravzaprav je preprosto. Najprej moli. Ko moliš k Svetemu Duhu, prosiš za Njegovo vodstvo, da te napolni z ljubeznijo in modrostjo. 

"Pridi, Sveti Duh, napolni me s svojo močjo in modrostjo! Vodi moje misli, da bom izbral dobro, in moje srce, da bom ljubil tako, kot nas ljubiš Ti. Daj mi pogum, da bom pričeval za vero in gradil mir med prijatelji. Amen."


Urnik svetih maš: Vinica, Sinji Vrh, Žeželj 


Drugič, bodi prijazen. Ko pomagaš nekomu, ki je v stiski ali ko pokažeš prijaznost prijatelju, deluješ v duhu Svetega Duha. Vsako dejanje ljubezni, vsaka drobna gesta prijaznosti je del tega, kar Sveti Duh prinaša v svet.


Postani orodje miru

V svetu, kjer so prepiri, nesporazumi in napetosti pogosto del vsakdana, nas Sveti Duh spodbuja, da postanemo graditelji miru. V tvoji družini, med prijatelji, v skupnosti – Sveti Duh je tam, da ti pomaga, da postaneš tisti, ki prinaša mir. In ko moliš rožni venec ali katero koli drugo molitev, se spomni, da je Sveti Duh vedno ob tebi, pripravljen, da ti pomaga, da živiš kot Jezusov učenec.

*

Sveti Duh je naše vodstvo, naša moč, naš mir. Ko ga povabimo v svoje življenje, nam pomaga postati orodje ljubezni in edinosti. In kot nas opominja papež Frančišek: "Ne bodi le gledalec. Postani orodje Svetega Duha, orodje edinosti in miru – ne le v Cerkvi, ampak kjerkoli že si."

--------

Po navdihu ob prebiranju https://www.druzina.si/clanek/papez-pri-avdienci-prosimo-svetega-duha-da-bi-postali-orodje-edinosti-miru


Komentarji