Obratna psihologija. Kako deluje in zakaj je učinkovita?


Fotografija prikazuje deklico, ki odklanja brokoli kljub maminim razlagam o koristih uživanja zelenjave. Bi mama lahko ravnala drugače?


Obratna psihologija je metoda, pri kateri nekoga spodbujaš k nasprotnemu ravnanju od tistega, kar v resnici velja za zdravo pamet, da bi v njem spodbudil podzavestno iskanje resnice. Na primer, če bi želeli otroka prepričati, da poje zelenjavo, bi rekli: "Verjetno ne boš želel jesti brokolija, ker je samo za velike otroke." Ta pristop pogosto deluje, ker ljudje, še posebej otroci, radi dokazujejo nasprotno in želijo pokazati svojo neodvisnost. Primerjava z običajnim poučevanjem Pri običajnem poučevanju bi rekli: "Jesti brokoli je zdravo in pravilno, ker vsebuje veliko vitaminov." Obratna psihologija torej deluje tako, da spodbuja nasprotno vedenje z namenom doseči pravi učinek, medtem ko običajno prepričevanje temelji na razlaganju etičnih ali pravilnih razlogov za določeno dejanje. Zakaj uporabljati obratno psihologijo? Uporaba obratne psihologije je lahko še posebej učinkovita v situacijah, kjer neposredno prepričevanje pogosto naleti na odpor. Ljudje imajo naravno težnjo, da se upirajo, ko čutijo, da so prisiljeni v določeno ravnanje ali prepričanje. Obratna psihologija omogoča, da se posameznik sam odloči za neko dejanje, kar poveča verjetnost, da bo to dejanje tudi izvedel. Obratna psihologija v praksi: evtanazija in socialna omrežja Te dni, kot nasprotnica evtanazije, po socialnih omrežjih pišem sarkastične objave o pozitivnih lastnostih evtanazije. S temi objavami uporabljam obratno psihologijo, da bi izpostavila nevarnosti in etične dileme, ki so povezane z evtanazijo. Moje objave pogosto sprožijo burne odzive. Ljudje se močno odzivajo, ko izpostavljam absurdnost ideje, da bi evtanazija rešila vse težave. Tako sami izrazijo pravi odgovor. Po zakonitostih socialnih omrežij k temu spodbudijo še druge prisotne in spletni sistem te objave naredi bolj vidne, ker jih zazna kot visoko obiskane, brane in komentirane. Sočasno po zakonitostih socialnih omrežij te razprave dosežejo sledilce vseh nas, udeleženih v pogovoru. Prednosti obratne psihologije v kontekstu evtanazije Če bi ljudem pridigali o neetičnosti evtanazije, bi se večina verjetno upirala z zagovarjanjem evtanazije. Obratna psihologija pa jim omogoča, da sami pridejo do zaključka, da evtanazija morda le ni najboljša rešitev. Namesto da bi direktno nasprotovali zagovornikom evtanazije, jih spodbudimo, da sami razmislijo o posledicah in etičnih dilemah. Kritika obratne psihologije S tem pristopom vznemirimo tudi tiste osebe, ki so že zadržane do evtanazije in so hkrati tudi težje bolne ali pa je kdo od njihovih svojcev bolnik. Upravičeno se čutijo prizadete, za kar se jim opravičimo in pojasnimo početje. Pojasnilo največkrat pozitivno sprejmejo.

*
Obratna psihologija je močno orodje, ki lahko pomaga preusmeriti mnenje ljudi na subtilen in učinkovit način. S spodbujanjem nasprotnega vedenja lahko dosežemo, da ljudje sami pridejo do zaključka, kar je pogosto bolj učinkovito kot neposredno prepričevanje. V kontekstu občutljivih tem, kot je evtanazija, lahko obratna psihologija pomaga izpostaviti etične dileme in spodbuditi globlje razmišljanje ter razpravo.


Za www.zupnijavinica.com Tina Šikonja Hudelja


Komentarji