Rožni venec - miti in resnice




Mesec oktober je v Katoliški cerkvi posvečen molitvi rožnega venca, 7. oktober pa je praznik Rožnovenske Matere Božje. Ob tem času je prav, da razjasnimo nekaj pogostih mitov in resnic o tej mogočni molitvi.


Samo katoličani lahko molijo rožni venec.

To ne drži. Čeprav je rožni venec tesno povezan s katoličani, ga lahko molijo tudi nekatoličani. Marsikdo, ki ni bil katolik, je z molitvijo rožnega venca našel pot do spreobrnitve. Nekateri protestanti priznavajo rožni venec kot veljavno obliko molitve.


Molit rožni venec je malikovanje.

To je napačno prepričanje. Nekateri mislijo, da rožni venec poveličuje Marijo in da je zaradi svoje ponavljajoče se narave nesmiseln. A v resnici je rožni venec meditacija o Jezusovem življenju in njegovih skrivnostih. Ko molimo Zdravamarijo, Marijo prosimo za priprošnjo, podobno kot bi prosili prijatelja ali družinskega člana, naj moli za nas.


Rožni venec lahko nosimo kot ogrlico.

Odvisno je od namena. Cerkev ni izdala jasnega pravila proti nošenju rožnega venca okoli vratu, vendar je to lahko nespoštljivo, če ga nosimo zgolj kot modni dodatek. Rožni venec je sveta molitvena pripomoček in mora biti obravnavan s spoštovanjem. Nekatere kulture, kot npr. v Srednji Ameriki, rožni venec spoštljivo nosijo kot znamenje predanosti.


Rožni venec je simbol ekstremizma.


To je napačno. Leta 2022 je en članek napačno povezal rožni venec z ekstremizmom zaradi napačne interpretacije besed papežev, ki so rožni venec opisovali kot duhovno "orožje" proti zlu. Že od leta 1571 papeži spodbujajo molitev rožnega venca kot najmočnejšo duhovno zaščito.


Rožni venec ni svetopisemski.

To ne drži. Večji del rožnega venca temelji neposredno na Svetem pismu. Očenaš je molitev, ki jo je Jezus naučil svoje učence (Mt 6, 9–13), prvi del Zdravamarije pa izhaja iz pozdrava angela Gabrijela Mariji (Lk 1, 28) in iz besed svete Elizabete (Lk 1, 42).


Zrna rožnega venca lahko ubijejo.

Delno res. Obstajajo rožni venci, narejeni iz semen rastline "abrus", ki so strupena, če jih zaužijemo. A danes so večina rožnih vencev narejenih iz lesa, stekla ali drugih nestrupenih materialov, zato to ne predstavlja večje nevarnosti.


Nošenje rožnega venca te lahko zaščiti.

Resnično. Rožni venec je skozi zgodovino dokazal svojo moč pri duhovni zaščiti. Na primer, zmaga krščanske vojske pri bitki pri Lepantu leta 1571 je bila pripisana molitvi rožnega venca. Mnogi svetniki, kot sta sveti Janez Pavel II. in Pater Pij, so rožni venec priznali kot najmočnejše duhovno orožje v boju proti zlu.

*

Rožni venec je torej veliko več kot zgolj zbirka molitev. To je pot, po kateri hodimo z Marijo in premišljujemo o Jezusovem življenju, njegovih radostih, trpljenju in veličastnih čudežih. Vse to nas vodi bliže k Jezusu in nam pomaga prejeti milosti, ki jih Bog hoče izliti na nas.

Urnik maš v župnijah Vinica in Sinji Vrh ter urnik maš na Žežlju najdete TUKAJ.
--------------------
Povzeto po: Catholic News Agency, The rosary: common myths and facts.

Komentarji