Celodnevno češčenje 2024



Celodnevno češčenje in praznik Gospodovega oznanjenja se v naši župniji prepletata v poseben dan molitve in zahvale, ki časti tako Jezusa kot tudi materinstvo, prinašajoč globoko sporočilo vere, upanja in ljubezni. 

Na praznik Gospodovega oznanjenja, ki ga v Katoliški cerkvi obhajamo 25. marca, praznujemo obisk nadangela Gabrijela pri Devici Mariji v Nazaretu. V letu 2024 bomo obhajali ta praznik 23. marca. 25. marec letos namreč pade v veliki teden, ko obhajanje slovesnih praznikov ni več primerno, saj se po cvetni nedelji (letos 24. marca) osredotočamo na premišljevanje Jezusovega trpljenja.

Celodnevno češčenje v naši župniji ...
... je dan, ko se kot skupnost združimo v celodnevni molitvi. Ta poseben dan nam omogoča, da stopimo iz vsakdanjega vrveža in namenimo svoj čas Jezusu, izražamo zahvalo, prosimo za odpuščanje in delimo svoje radosti ter skrbi. Tudi na ta način smo za en dan  del škofije še na poseben način, saj širom le-te poteka češčenje Najsvetejšega skozi vse leto vsak dan.

Praznik Gospodovega oznanjenja ...
... sovpada s celodnevnim češčenjem v naši župniji. Na praznik Gospodovega oznanjenja se spominjamo dogodka, ki je za vedno spremenil potek človeške zgodovine: ko je angel Gabrijel obiskal Marijo in ji oznanil, da bo postala mati Božjega Sina. Ta dan, praznovan na 25. marec, nosi zgodovinski pomen ne le zaradi Marijinega 'da', ampak tudi kot trenutek, ko se je začelo uresničevati Božje odrešenjsko načrtovanje.

Marijina privolitev je odraz globoke vere in zaupanja v Božji načrt, in prav ta odziv je vzor vsaki materi. Marijino materinstvo je tako postalo simbolom vseh mater, katerih ljubezen, žrtvovanje in predanost oblikujejo temelje družine in družbe.

Materinski dan 
V duhu praznika Gospodovega oznanjenja praznujemo tudi materinski dan, ki odseva Marijino brezpogojno ljubezen in predanost. Ta dan je priložnost, da izkažemo spoštovanje, ljubezen in zahvalo materam v naših življenjih - tistim ženskam, ki vsak dan znova dokazujejo svojo moč, modrost in ljubezen.

Preberi še:

Škofovska poslanica nas spominja na veličino poklica matere, ...
... ki ni samo v dajanju življenja, ampak tudi v ohranjanju topline doma, ljubezni in vrednot, ki oblikujejo prihodnje generacije.

V naši župniji celodnevno češčenje in materinski dan ne predstavljata le dveh ločenih tradicij. Skupaj ustvarjata simfonijo vere, ki praznuje Božjo ljubezen skozi molitev in priznavanje vloge Božji materi in vsem materam, telesnim in duhovnim. V tem duhu se skupaj veselimo in se zahvaljujmo.

Za www.zupnijavinica.com Tina Šikonja Hudelja.
Vir: Katoliška Cerkev
Foto: Canva Pro

Komentarji