Materinstvo kot vzor v pastorali


Cerkev je klicana k oznanjevanju evangelija z "nežnostjo matere in jasnostjo učiteljice," kot pravi Relatio synodi. Toda, kaj točno pomeni biti "mati" v tem kontekstu? Mati ne predstavlja le nekoga, ki je vedno pripravljen nuditi tolažbo in podporo, temveč tudi nekoga, ki razume, sprejema in vodi s sočutjem in potrpežljivostjo.
Biti "dovolj dobra" mati pomeni preseganje idealizirane podobe materinstva, ... ... kjer mati vse ve in vse zmore. Namesto tega gre za realistično in sočutno pristopanje k otroku, s priznavanjem njegovih resničnih potreb in čustev. Tako kot mati, ki s svojimi odzivi pomaga oblikovati otrokovo samopodobo in čustveni razvoj, naj bi tudi Cerkev nudila prostor, kjer se verniki počutijo sprejeti, razumljeni in vredni.
Empatija in sočutje v praksi
Kako lahko torej Cerkev praktično udejanja to materinsko držo? Začne se s pristnim poslušanjem in empatijo. Pomeni biti občutljiv za stiske drugih, ne da bi jih presojali ali jim vsiljevali svoje poglede. V pastoralnem delovanju je pomembno, da se resnično srečamo z drugim, ga vidimo in spoznamo v njegovi celovitosti, brez predsodkov.
Cerkev mora v svojem pristopu k družinam in posameznikom odražati materinsko toplino in razumevanje. Ne gre za pridigarski pristop, temveč za pristno zainteresiranost in skrb za dobrobit vsakega vernika. V skladu z duhom Relatio synodi je potrebno preseči zgolj formalno oznanjevanje in postati znamenje sočutja, ki resnično odmeva v srcih ljudi.
Preberi še:
Ko govorimo o oznanjevanju evangelija s skrbnostjo in nežnostjo matere, ... 
... ne govorimo le o neki idealizirani podobi, temveč o globokem, empatičnem razumevanju in sprejemanju vsakega človeka, ne glede na njegovo pot ali preizkušnje. V tem kontekstu materinska nežnost in skrbnost postaneta mostova, ki povezujeta Cerkev z verniki na način, ki je hkrati globoko človeški in globoko svet.
Niso dovolj le pripravljenost, oblikovanje smernic in izvajanje pristopov, ampak je v pastoralni praksi Cerkve pomembno, da dušni pastirji in njihovi sodelavci kakor mati, z razumevanjem in sočutjem, torej z empatijo, pristopajo k vernikom in k drugim bližnjim, da razumejo njihove strahove in stiske in jim jih pomagajo nositi. Le s tem pogumom in pripravljenostjo bo duhovna oskrba polnejša in učinkovitejša, božje kraljestvo pa bo vedno bliže.
Razmislite o svojih izkušnjah v Cerkvi: ali občutite materinsko skrb in nežnost? Imate v mislih pristop, ki je bolj empatičen in razumevajoč in vašo duhovno izkušnjo bogati? Ali pa je vaša izkušnja drugačna? Vabimo vas, da delite svoje mnenje in občutke. Kako bi lahko Cerkev še bolje odražala to materinsko ljubezen in sprejemanje? Vaši komentarji so dragoceni in lahko prispevajo k rasti in razvoju celotne skupnosti. Delite svoje misli in pomagajte oblikovati prihodnost Cerkve, ki resnično odraža sočutje in razumevanje. Za www.zupnijavinica.com Tina Šikonja Hudelja. Viri: - Bogoslovni vestnik Foto: Zaključek Slomškovega bralnega priznanja 2023, na fotografiji je katehistinja Metka Brozovič

Komentarji