Moč empatije v pastorali spreminja življenja



Moč empatične pastorale izvira iz globljega razumevanja človeške narave in potreb posameznika. Empatija, ki jo definiramo kot sposobnost vživljanja v stanje sočloveka, predstavlja ključno sestavino pastoralnega dela v Cerkvi. Edith Stein, pogumna pričevalka za Kristusa, je opisala empatijo kot naše izkustvo doživljanja drugih, poudarjajoč njen pomen pri sprejemanju posameznika kot enkratne osebe.

Razumevanje empatije v pastorali
Empatija se ne omejuje le na razumevanje čustev in stanj sočloveka, temveč vključuje tudi občutljivost za njegove stiske in upoštevanje njegovega osebnega izkustva. V pastoralnem delu to pomeni aktivno prisluhniti posameznikovim izkušnjam in se vanje vživeti brez predsodkov - kar je pravo nasprotje prisluhniti tretjim osebam, ki so konkretno osebo morda zgolj interpretirale v luči nemoči svoje lastne grešnosti ali skozi mehanizem projekcijske identifikacije. Projekcijska identifikacija je način govora o drugem, ko ljudje projicirajo svoje lastne nezavedne občutke in misli, še zlasti razvade in šibkosti, na drugega. Medtem ko empatičen pristop omogoča pastoralnim delavcem, da ustvarijo pristen stik z bližnjimi in se odzovejo na njihove potrebe na bolj poglobljen način.

Temelji pastoralnega dela z empatijo
Poleg osnovnega razumevanja empatije je ključno tudi poznavanje posameznika in človeške skupnosti. Spoštovanje individualnosti posameznika omogoča pastoralnim delavcem, da ga bolje razumejo in mu nudijo ustrezno podporo. Hkrati je pomembno razumeti vpliv družbenih dinamik na posameznikovo doživljanje in potrebe. Pastoralno delo z empatijo tako zahteva holističen pristop, ki upošteva tako posameznikovo edinstvenost kot tudi njegovo vpetost v družbeno okolje.

Kristusov zgled in empatična pastorala
Kristusovo učlovečenje predstavlja najvišji zgled empatičnega pastoralnega dela. S svojo podobnostjo človeku (razen v grehu) in s skrbjo za izgubljene ovce je postavil temelje za pristno in globoko povezavo med pastirjem in čredo. Njegove metode dela, ki so vključevale individualni pristop k posamezniku in neposreden stik z ljudmi, ostajajo relevantne tudi v sodobnem pastoralnem delu. Empatična pastorala tako sledi Kristusovemu zgledu, kar omogoča globlji stik z ljudmi in učinkovitejše posredovanje Božje besede.


Na koncu je pomembno poudariti, da empatična pastoralna praksa zahteva od pastoralnih delavcev ne le sposobnost empatije, temveč tudi pripravljenost tvegati svojo ranljivost in biti odprti za raznolike pristope. To pa lahko prinese obilo sadov v obliki bolj poglobljenih odnosov in uspešnejšega posredovanja Božje besede med ljudmi.

Za www.zupnijavinica.com Tina Šikonja Hudelja.
Viri:
Bogoslovni vestnik
Ognjišče
Projekcijska identifikacija
Foto: župnik župnij Vinica in Sinji Vrh, Anton Gnidovec, v Ljubljani na pohodu za življenje 2023

Komentarji